آیا بازی های ویدئویی ما را باهوش تر می کنند؟
اگر بیش از یک ساعت در روز را صرف بازی های ویدیویی می کنید، این زمان ۵ درصد از زندگی شما است. آیا این زمان برای مغز شما مفید است؟
از آنجایی که تعداد گیمرها در سراسر جهان همچنان در حال افزایش است و بخش عمده ای از کودکان و جوانان هم در این دسته قرار می گیرند، تأثیر بازی های ویدئویی روی رشد مغز آنها موضوعی است که به شدت مورد بحث است. که آیا بازیهای ویدیویی ما را باهوشتر میکنند؟ در همین ابتدا جواب ما بله است اما نه هر هربازی! بازی هایی که مغز را به نحوی درگیر می کنند. در ادامه چند مورد از تاثیرات مثبت بازی های ویدئویی بر مغز که سبب با هوش تر شدن و افزایش قابلیت های مغز ما می شود، اشاره می کنیم.
فهرست مطالب
Toggleپادکست تاثیر بازیهای ویدیویی بر عملکرد مغز
بازی های ویدیویی هوش و IQ را افزایش می دهند؟
محققان مؤسسه Karolinska و Vrije Universiteit Amsterdam ارتباط بین استفاده از هرگونه صفحه نمایش و رشد هوش ۵۰۰۰ کودک آمریکایی را در یک دوره دو ساله بررسی کردند. این پژوهش جامع شامل مشاهده و تحلیل مدت زمان استفاده کودکان از صفحه نمایشهای مختلف، از جمله بازیهای ویدیویی، تماشای تلویزیون و ویدئو، و وقت گذراندن در شبکههای اجتماعی بود.
نتایج نشان داد که آن دسته از کودکانی که مدت زمان متوسطی را صرف بازیهای ویدیویی میکردند، تقریباً ۲.۵ امتیاز هوشی بیشتر از میانگین دریافت کردند. این افزایش هوش میتواند به دلیل تقویت مهارتهای شناختی مانند حل مسئله، حافظه کاری و سرعت واکنش باشد که در بسیاری از بازیهای ویدیویی مورد نیاز است. در مقابل، تماشای تلویزیون و ویدئو و وقت گذراندن در شبکههای اجتماعی تاثیر معنیداری بر هوش آنها نداشت، که شاید به دلیل ماهیت کمتر تعاملی و تحریکی این فعالیتها باشد.
مطالعه دیگری نیز از یافتههای فوق در مورد ارتباط بازیهای ویدیویی و IQ حمایت میکند. پژوهشی که در دانشگاه یورک انجام شد، ارتباطی بین مهارت در دو بازی ویدیویی چندنفره محبوب، League of Legends و Dota 2، و سطح هوش بالا پیدا کرد. این پژوهش نشان داد که بازیکنانی که مهارت بیشتری در این بازیها داشتند، از سطح هوشی بالاتری برخوردار بودند. این امر میتواند به دلیل نیاز به استراتژیپردازی پیچیده، تصمیمگیری سریع و همکاری تیمی مؤثر در این بازیها باشد که همگی از مولفههای مهم هوش هستند.
به طور کلی، این تحقیقات نشان میدهند که بازیهای ویدیویی میتوانند تاثیرات مثبتی بر هوش و تواناییهای شناختی کودکان داشته باشند، البته به شرطی که به طور متعادل و کنترلشده انجام شوند. این یافتهها همچنین بر اهمیت نوع فعالیت و محتوا در تاثیرات شناختی استفاده از صفحه نمایش تاکید میکنند، نشان میدهند که تمامی فعالیتهای صفحه نمایش به یک شکل بر رشد هوش تاثیر نمیگذارند.
برای خرید مطمئن و به صرفه محصولات درون بازی موبایل به سایت موجوجم سر بزنید.
ویدیو تقویت حافظه در بازی های ویدیویی
بازی های ویدیویی میزان دقت و توجه را افزایش می دهند
محققان در آمریکا و چین به چگونگی تأثیر بازی های ویدیویی بر دقت و توجه دانش آموزان پرداختند. آنها دانشآموزانی را که یا گیمرهای خبره با ۲ سال تجربه در بازیهای ویدیویی اکشن که بهترین پلیر های League of Legend بودند با گیمرهای تازه کار با کمتر از شش ماه تجربه بازی های ویدئویی مورد مطالعه قرار دادند. در ادامه دقت بصری دانش آموزان قبل و بعد از بازی ارزیابی شد.
طبق نتایج این تحقیق یک ساعت انجام بازی های ویدئویی سبب افزایش دقت و توجه دانش آموزان می شود.
بازی های ویدیویی حافظه را تقویت می کنند
در بازی هایی مانند کالاف دیوتی موبایل بازیکنان باید که به سرعت واکنش نشان داده و به موقعیت های حساس سریع ترین پاسخ را دهند. مطالعه ای توسط دانشگاه لیدن بررسی کرد که آیا انجام این نوع بازی های ویدیویی می تواند حافظه را تقویت کند یا خیر. این تحقیق افرادی را که به مدت پنج ساعت در هفته بازی می کردند با افرادی که هرگز بازی های ویدیویی انجام نداده بودند مقایسه کرد. آنها دریافتند که گیمرها در فعالیتی که ابداع کرده بودند بهتر از دیگر افراد عمل می کنند. پس به این نتیجه رسیدند که انجام بازی های ویدیویی مغز را آموزش می دهد تا در به روز رسانی و نظارت بر اطلاعات جدید انعطاف پذیرتر شود. در نتیجه ظرفیت حافظه را افزایش پیدا می کند.
بازیهای ویدئویی میتوانند در شرایط خاص به افزایش هوش و تواناییهای شناختی کمک کنند. تحقیقات نشان دادهاند که بازیهای استراتژی و پازل میتوانند مهارتهای حل مسئله، حافظه، و تواناییهای تحلیلی را تقویت کنند. علاوه بر این، بازیهای اکشن میتوانند سرعت واکنش، هماهنگی چشم و دست، و توانایی توجه به جزئیات را بهبود بخشند. با این حال، تاثیرات مثبت بازیهای ویدئویی بستگی به نوع بازی، مدت زمان بازی و نحوه استفاده از آنها دارد. استفاده متعادل و هوشمندانه از بازیهای ویدئویی میتواند به رشد مهارتهای شناختی کمک کند، اما نباید از تاثیرات منفی احتمالی مانند اعتیاد به بازی و کاهش فعالیتهای بدنی غافل شد.
بازی های ویدیویی توانایی حل مسئله را افزایش می دهند
بسیاری از بازیهای ویدیویی برای موفقیت نیاز به برنامهریزی، تفکر استراتژیک و منطق دارند. اما آیا این باعث میشود گیمرها مهارتهای حل مسئله بهتری نسبت به افراد عادی ایجاد کنند؟
یک مطالعه در کانادا در سال ۲۰۱۳ روی ۱۴۹۲ دانشآموز در چهار سال دبیرستان انجام شد. این تحقیقات نشان داد که انجام بازیهای استراتژیک با تواناییهای بهتر حل مسئله و نمرات مدرسه در سال تحصیلی متمادی ارتباط مثبت دارد.
مزیت حل مسئله در بازی های ویدیویی این است که بازیکنان می توانند راه های مختلفی را برای حل یک مشکل بدون هیچ عواقب طولانی مدت امتحان کنند. آنها ممکن است آن بازی را ببازند! اما می توانند در بازی یا سطح بعدی دوباره به تاکتیک های خود فکر کنند. این رویکرد آزمون و خطا یک درس مفید برای زندگی است.
پیشنهاد می کنیم از دیگر مزایای بازی های ویدئویی آگاه شوید!
بازی های ویدئویی در انجام همزمان چند کار به شما کمک میکنند
مطالعات پروفسور دافنه بلیور نشان میدهند که بازیهای کامپیوتری باعث افزایش هماهنگی مغز و عصب میشوند. پس فرد را برای انجام همزمان چند کار آماده میکنند. مدت زمان واکنش نشان دادن در افراد معمولی در حالی که چند کارِ همزمان به آنها سپرده شود، ٪۳۰ بیشتر از حالتی است که فقط یک کار را انجام می دهند. اما مدت زمان واکنش نشان دادن در گیمرها نسبت به حالت عادی فقط ٪۱۰ افزایش پیدا میکند.
مطالعهای که در سال ۲۰۱۳ در مجله Nature به چاپ رسید، نشان میدهد انجام یک بازی سهبعدیِ ساده مثل اتومبیلرانی در یک بازهی ۴ هفتهای به مدت ۱۲ ساعت توانایی انجام همزمان چند کار را در فرد به مدت ۶ ماه افزایش میدهد. این افزایش توانایی در افراد ۲۰-۷۰ ساله دیده شد و جالب است که عملکرد افراد بالای ۶۰ سال از این نظر نسبت به جوانان ۲۰ سالهای که اصلا بازی نمیکردند بهتر بود!
با وجود اینکه والدین میانهی خوبی با بازیهای کامپیوتری ندارند. برعکس پروفسور دافنه بلیور که متخصص مغز و علوم شناختی است و بیش از ۲۰ مطالعه در زمینهی بازیهای کامپیوتری انجام داده است، میگوید: «بازیهای کامپیوتری باعث جلوگیری از زوال عقل میشوند.» شاید بازی های ویدئویی به طور مستقیم سبب باهوش تر شدن ما نشوند اما قطعا بر افزایش قابلیت های مغزی ما مانندحافظه تاثیرگذار اند.
سوالات متداول
بازی های ویدئویی چگونه سبب بهبود عملکرد حافظه می شوند؟
انجام بازی های ویدیویی مغز را آموزش می دهد تا در به روز رسانی و نظارت بر اطلاعات جدید انعطاف پذیرتر شود و در نتیجه ظرفیت حافظه را افزایش دهد.
مزیت حل مسئله در بازی های ویدئویی چیست؟
مزیت حل مسئله در بازی های ویدیویی این است که بازیکنان می توانند راه های مختلفی را برای حل یک مشکل بدون هیچ عواقب طولانی مدت امتحان کنند. آنها ممکن است آن بازی را ببازند اما می توانند در بازی یا سطح بعدی دوباره به تاکتیک های خود فکر کنند. این رویکرد آزمون و خطا یک درس مفید برای زندگی است.
آیا تاثیر بازی های ویدئویی بر گیمرهای حرفه ای و افراد عادی مشابه است؟
قطعا تاثیر این بازی ها بر هیچکسی مشابه نیست! اما برآیند تاثیر این بازی ها بر افراد یکسان است.