۳ روایت عمیق و جذاب از سیب گاز خورده ی اپل
لوگوی اپل در عین سادگی طراحی شد. استیو جابز و واز در پارکینگ منزلشان کار میکردند و از راب جانوف که در طراحی و دیزاین تخصص داشت، درخواست کردند تا لوگویی برای محصولات اپل طراحی کند. جانوف با تصویر سیب گاززده به عنوان طرح نهایی پیش استیو جابز رفت. جابز پس از دیدن طرح فقط لبخندی زد و سرش را به نشانه تأیید تکان داد. همهچیز بهسادگی تمام شد!
و این چنین شد که از چهاردهه پیش تا به امروز لوگوی «اپل» معروفترین لوگوی جهان شد. تلاش برای معنا دادن و تفسیر کردن بسیاری از نشانهها در دنیای گرافیک بسیار زیاد است. گاز زده بودن سیب اپل نیز یکی از همین نشانه هاست که مفسران تلاش های زیادی برای معنی دادن به آن داشتند. در این مطلب سه روایت جذاب و عمیق از ل.گوی این کمپانی را گرد آورده ایم.
پادکست درباره اپل
روایت اول: (پسر فقیر) از سیب گاز خورده ی اپل
سالها پیش پسربچهی فقیری از جلوی یه مغازه ی میوه فروشی رد میشد که بطور اتفاقی چشمش به میوه های داخل مغازه افتاد، صاحب مغازه که پسرک را تو اون حال دید دلش سوخت و رفت یه سیب از روی میوه ها برداشت و داد به پسربچه. پسربچه با ولع زیاد سیب را به دهانش برد و خواست یه گاز محکم به سیب بزند که فکری به ذهنش خطور کرد، اون با خودش گفت:
و این کار را انجام داد. پسر بچه یکی از سیب ها را خورد و دیگری را فروخت و با پول به دست آمده دو سیب کوچکتر خرید و این کار را آنقدر انجام داد تا اینکه توانست یه مقدار زیادی پول برسد. چند سال گذشت و حالا دیگر آن پسرک بزرگتر شده بود و با این کارش موفق شده بود مغازه ای دست و پا کند و کم کم با این مغازه اوضاع مالیش بهتر شد.
آن جوان دیگر به این پول ها راضی نمیشد و سعی کرد برای خودش کار دیگری را دست و پا کند و با همین هدف یک شرکت کوچک تولید قطعات الکترونیک دست و پا کرد و چند نفر را هم سرکار گذاشت. چند سالی گذشت و آن شرکت را گسترش یافت و بجای چند نفر، چندین هزار نفر را استخدام کرد و بجای تولید قطعات شروع به ساخت موبایل و لپ تاپ کرد و موفق به تولید بزرگترین و با کیفیت ترین موبایل های دنیا شد.
ویدیو درباره برند اپل
آن شخص کسی نبود بجز “استیوجابز” مالک معتبرترین برند موبایل و لپ تاپ دنیا “اپل”.
روایت دوم: ( گناه خالق) ازسیب گاز خورده ی اپل
در تورات آمدهاست که درخت معرفت نیک و بد در وسط باغ عدن جای داشتهاست. (پیدایش ۲:۹) و خداوند آدم و همسرش را از خوردن از این درخت منع کرد. ماری حوا را وسوسه کرد که از میوه درخت معرفت بخورد. حوا همسرش آدم را نیز به خوردن از آن میوه ترغیب میکند و از آن پس آدم و حوا از باغ عدن رانده میشوند.
بعد از رانده شدن از باغ عدن، آدم و حوا مجبور میشوند خود دست به ساختن، تولید، ابداع و اختراع بزنند و از طریق کشاورزی و دامپروری وسایل مورد نیاز خود را فراهم آورند. این روایت از کتاب مقدس، یکی از پایههای اساسی داستان آفرینش در ادیان ابراهیمی است و به عنوان نقطه آغازین تاریخ بشر در زمین تلقی میشود.
در این میان، برخی معتقدند که سیب گاز خوردهای که در لوگوی شرکت اپل دیده میشود، نمادی از همین داستان رانده شدن آدم و حوا از باغ عدن است. روایت کنندگان این نظریه بر این باورند که این نماد در واقع طعنهای به داستان آفرینش و رانده شدن انسان از بهشت دارد. آنها میگویند این سیب گاز زده شده، نمادی از همان میوه ممنوعه است که آدم و حوا با خوردن آن، باعث شدند که به زمین فرود آیند و به زندگی مادی و تلاش برای بقا و پیشرفت بپردازند.
این تفسیر به نوعی تقدیر از انسانیت و پیشرفت تکنولوژیک است. به این معنا که اگرچه آدم و حوا به دلیل نافرمانی از بهشت رانده شدند، اما همین رانده شدن باعث شد تا انسانها به سوی دانش، ابداع و تکنولوژی روی آورند. بنابراین، این سیب گاز زده نمادی از پیشرفت و توسعهای است که انسانها با تحمل سختیها و چالشها به دست آوردهاند.
این دیدگاه ممکن است به عنوان یک نگاه فلسفی و نمادین به تاریخ بشریت تلقی شود، جایی که سقوط از بهشت به معنای آغاز یک سفر پرماجرا و پر از کشف و اختراع است. به نوعی، این تفسیر نشان میدهد که حتی در لحظات تاریک و پر از چالش، میتوان به پیشرفت و دستاوردهای بزرگ دست یافت.
روایت سوم: (خودکشی آلن تورینگ) از سیب گاز خورده ی اپل
ماشین انیگما دستگاهی برای رمزگذاری بود که از اوایل تا اواسط قرن بیستم، برای محافظت از ارتباطات تجاری، دیپلماتیک و نظامی توسعه یافت و مورد استفاده قرار میگرفت. این دستگاه بهطور گسترده در جنگ جهانی دوم و در تمامی شاخههای ارتش آلمان نازی به کار گرفته شد. مرکز شنود الکترونیک انگلستان موسوم به اولترا با شکستن رمز دنبالهای ماشین انیگما سهم بسزایی در نتیجه و حتی کاهش مدتزمان جنگ جهانی دوم به سود نیروهای متفقین داشت. روایتی هست که میگوید این لوگو شاید مربوط به الن تورینگ باشد.
سوالات متداول:
۱. آیا امکان دارد که ماجرای اپل به داستان افتادن سیب بر سر نیوتن برگردد ؟
- با دیدن طرح اولیه اپل که نیوتون را نشان می داد، تمام فکرها به این سمت کشیده می شد که این سیب نیوتون می باشد و این بار بر سر استیو جابز خورده است راب جانوف (طراح لوگوی جدید اپل)، در وب سایت رسمی خود در این خصوص می گوید: “علت گاز زده شدن سیب کمپانی اپل این است که اگر به طرح کلی سیب به صورت انتزاعی دقت نمایید، خواهید دید که ممکن است با میوه های دیگر مانند گیلاس اشتباه گرفته شود؛
- اما با رسم کردن سیب به صورت گاز زده، معلوم می شود که این طرح سیب است نه گیلاس؛ هم چنین نکته دیگر اینجاست که شما با دیدن یک سیب آبدار و قرمز اولین چیزی که به ذهنتان می رسد، این است که یک گاز محکم از این میوه خوشمزه بگیرید.”
۲. علت نامگذاری شرکت اپل و لوگوی سیب گاز زده چیست؟
- داستان نخستی که برای علت نامگذاری شرکت اپل و در واقع لوگوی معرف این شرکت یعنی همان تصویر یک سیب گاز زده بیان می شود، را استیو وزنیاک یکی از دو بنیان گذار شرکت اپل روایت می کند. به نظر می رسد محتمل ترین و واقعی ترین دلیل نام گذاری هم باشد. بر اساس گفته ی استیو ورزنیاک علت نامگذاری شرکت اپل به کار و فعالیت دوستش استیو جابز در یک باغ میوه برمی گردد. او می گوید: البته در ابتدا فقط یک اتفاق بود که به ذهن جابز خطور کرد، اما در ادامه ی کار به رغم جستجوی ان ها برای یک نام دیگر برای شرکت، هیچ نامی بهتر از اپل نیافتند.
۳. آیا روایت دیگری از سیب گاز خورده اپل وجود دارد ؟
- بله؛ استیو جابز قبل از اینکه رسما شروع به فعالیت در اپل کند، و در حقیقت آن را، راه اندازی کند، با بیل گیتس که او هم تصمیم به راه اندازی شرکت کامپیوتری داشت ملاقات می کند. استیو جابز به بیل گیتس می گوید با هم یک شرکت با سخت افزار و نرم افزار یکپارچه درست کنند – چیزی که الان در اپل اتفاق افتاده است –، اما بیل گیتس از همان اول عاشق نرم افزار بود و فقط به نرم افزار فکر می کرد، به همین خاطر در آن روز بیل گیتس در پاسخ به استیو جابز می گوید این کار یعنی اینکه تو یک سیب را برداری و گاز بزنی اما آن را پرت کنی بیرون!این روایت چهارم است و عده ای میگویند به همین دلیل شرکت استیو جابز اپل به معنای سیب نام گذاری شد و بعد از محبوبیت آن، استیو جابز برای اینکه طعنه ای به مایکروسافت زده باشد – درست همان زمان که اختلاف مایکروسافت و اپل بالا گرفت لوگوی خود را به یک سیب گاز زده تغییر داد.