چرا بازی های ویدئویی جذاب هستند؟ چه اتفاقی می افتد که کاربران برخی از بازی های ویدئویی خاص ساعت ها وقت خود را با چشمانی از حدقه بیرون زده و دهانی باز شده از هیجان روی صندلی نشسته و بازی می کنند؟
بهتر است بگوییم گیم ها از چه قواعدی پیروی می کنند که رفتار این چنینی مخاطبان را به همراه دارد؟ چرا بازی که در کودکی انجام داده ایم را به یاد می اوریم اما کتاب درسی که دیشب برای امتحان خوانده ایم را امروز به یاد نمی آوریم؟ پس از پاسخ به همه این سوالات به این سوال پاسخ می دهیم که آیا می توان از اصول و قواعد گیم ها در زندگی شخصی و بهبود کسب و کارمان استفاده کنیم؟
بازی چیست؟
ویکیپدیا در تعریف بازی میگوید: بازی فعالیتی است که با میل و اختیار و با هدف سرگرمی و تفریح و معمولا بهطور هنجاری در اوقات فراغت انجام میشود.
گیم ها طبق چهار اصل کلی ساخته میشوند:
۱. قانون و محدودیت دارند.
۲. هدف و برنامهای را دنبال میکنند.
۳. وجود رقابت بین بازیکنان، سیستم ردهبندی و در انتها تعیین برنده و بازنده.
۴.فاکتور شانس یکی از عوامل تاثیرگذار بر نتیجه است به همین دلیل در نتایج بازیها تنوع وجود دارد.
ویژگی های دنیای گیم ها
- یکی از مهمترین ویژگیهای دنیای گیم این است که ما معمولا حالتی را داریم که افراد ساعتها میخکوب بازی می شوند. حالتی که کاربر زمان و مکان را فراموش می کند.
- در بازیها ما فیدبک آنی داریم چیزی که در دنیای واقعی از آن بیبهره هستیم.
- در بازیها ما خیلی سریع متوجه میشویم که هدف از بازی کردن چیست. اما در زندگی واقعی هنوز این موضوع برای ما شفاف نیست.
- در گیم ها معمولا ما به دنبال یک مفهوم حماسی هستیم. ژانر خیلی از آنها نجات دنیا و.. است اما در زندگی معمولی ما خیلی زندگی حماسی نداریم!
- در بازیها، ما خیلی راحت تر معاشرت میکنیم اتفاقی که در مقایسه با زندگی منزوی واقعی قابل توجه است.
- بسیار ساده تر است که به یک انسان بگوییم با من بازی کن تا از وی تقاضای کمک کنیم.
۳ رکن اساسی
رکن ۱: رقابت
رقابت یکی از سه رکن اساسی گیم هاست، طراحی سیستم امتیازدهی و رتبه بندی و ایجاد رقابت بین همه شرکت کنندگان فیدبک های آنی را به همراه دارد.
رکن ۲: دستاورد
دومین رکن از سه رکن اساسی گیم ها به دست آوردن دستاورد در بازی است نمایش دقیق امتیازات هر فرد و میزان پیشرفت آن در بازی. اعطای نشانهای تشویقی به ازای انجام دادن ماموریت و بدست آوردن امتیاز. این چیزی است که به دنبالش هستیم، انجام دادن عملی و به دست آوردن نتیجه ای به صورت آنی.
رکن ۳: سرگرمی سازی
گیم ها باید طراحی سادهای داشته باشند و نیاز به آموزش نداشته باشند، با یک کلیک آغاز شوند. داستان و روند بازی باید برای مخاطب چالش برانگیز باشد و آن را به چالش بکشاند اما نباید فراموش کرد پیچیده بودن بیش از حد آنها هم اشتباه است و باعث سردرگمی مخاطب میشود. استفاده از عناصر زیاد در بازی باعث خارج شدن آن از حالت سرگرمکننده و تبدیل شدن به فعالیتی سخت میشود.
در ادامه …
در این مقاله متوجه شدیم که سازنده بازی ها از اصولی پیروی می کنند که به نوعی مرزبندی دنیای واقعی را از نظر هیجان جابه جا می کند و این کار را با اصول و قواعد دنیای واقعی انجام می دهند، به زبان ساده سازندگان مشکلات دنیای واقعی را دریافته اند و با برطرف کردن آنها دنیایی را خلق کرده اند، هدفمندتر، هیجان انگیزتر و و سرگرم کننده تر.
راستش را بخواهید شما بعد از خواندن این مقاله به تازگی با مفهوم گیمیمفیکیشن آشنا شده اید! در مقاله گیمیفیکیشن چیست باد می گیرید که چگونه از اصول و قواعد بازی در جاهایی استفاده کنید که ماهیت بازی ندارند! مقاله گیمیفیکیشن را می توانید در هفته های آینده در سایت موجوجم بخش مجله اینترنتی سایت مطالعه کنید.