هر آنچه راجع به بلاک چین باید بدانید
در چند سال اخیر افراد بی شماری در مورد خرید و فروش بیتکوین و قابلیتهای این ارز دیجیتال صحبت میکنند.
بلاک چین چیست؟
در چند سال اخیر افراد بی شماری در مورد خرید و فروش بیتکوین و قابلیتهای این ارز دیجیتال صحبت میکنند. از افراد تازه کار تا حرفه ای های دنیای فناوری ارزهای دیجیتال، همگی به این پدیدهی نوظهور و خاص قرن حاضر علاقهمند شدهاند. اما افراد کمی در مورد اصلی ترین فناوری زیرساختی بیتکوین یعنی بلاکچین اطلاع دارند
بلاک چین (Blockchain) از دو کلمه بلاک (Block) و چین (Chain) تشکیل شده است. معنای لغوی بلاک چین، زنجیره بلاک (زنجیره بلوک) است در جامعه سنتی، ما برای انجام یک تراکنش پولی باید از یک واسطه همچون بانکهای دولتی و خصوصی استفاده کنیم؛ اما، بلاک چین این امکان را به خریداران و فروشندگان (ارسال کنندگان و دریافت کنندگان پول دیجیتال) میدهد تا بهصورت مستقیم و بدون واسطه و حضور یک شخص ثالث، معاملات و تراکنش هایشان را انجام دهند
چرا به بلاک چین نیاز داریم؟
به طرز بسیار واضح مالکان کسب و کارهای دیجیتال به فکر استفاده از این فناوری در جهت پیشرفت امور خود افتادند و در نهایت نیاز به استفاده از این فناوری در همه دنیا احساس شد. اما سه دلیل اصلی برای نیاز به بلاکچین وجود دارد؛
-
افزایش قدرت پردازش دیجیتال
بلاک چین با توجه به ساختار طراحی شدهاش به قدرت پردازش بالاتری نسبت به محاسبات دادههای معمولی نیاز دارد. طراحی بلاک چین بر اساس رمزنگاری تعریف شده است و رمزگذاری و رمزگشایی دادهها طبیعتاً یک امر پرهزینه است. امروزه کامپیوترها به لطف پردازنده های مدرن توسعه یافته از قدرت پردازش بیشتری برخوردارند که این امر منجر به رشد تقاضا برای استفاده از این فناوری شده است.
-
رشد سریع جرایم سایبری
جرایم سایبری در چند سال گذشته چند برابر شده است. هک بیش از یک میلیارد حساب یاهو، لو رفتن اطلاعات کاربران در فیسبوک و افزایش آسیب های بدافزارها تنها چند مورد از این جرایم هستند. در واقع روزانه بیش از یک میلیون تهدید سایبری منتشر میشود که این به خودی خود توجه بیشتری به امنیت را ایجاد میکند. امروزه امنیت سایبری یکی از بزرگترین چالشهای مالکان کسب و کارهای اینترنتی است. بلاک چین با استفاده از سیستم رمزنگاری قدرتمند خود تا حدودی این نیاز را پاسخ میدهد.
-
ظهور بیت کوین و ارز دیجیتال
بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال یکی از بزرگترین دلایل افزایش محبوبیت Blockchain هستند. بیت کوین یک ارز دیجیتال است که توسط شخصی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو ایجاد شده است که از فناوری بلاکچین برای ایجاد و توزیع ارز دیجیتال امن استفاده کرده است.
بلاک چین چگونه کار می کند؟
بلاک چین برعکس سیستمهای بانکی که دارای یک موقعیت مشخص و به اصطلاح، متمرکز فعالیت میکنند، مرکز دادهای که شبکههای بلاکچین در آن قرار دارند، بهطور کامل غیرمتمرکز بوده و در سراسر جهان توزیع شدهاند. به محل نگهداری و حفظ اطلاعات بلاکچینها، «دفتر کل توزیعشده» گفته میشود.
دفتر کل توزیع شده برای تمام اعضای حاضر در شبکه و با جزئیات کامل، قابل دسترسی است و حتی جزئیترین تغییرات در تبادلات، برای همه به صورت شفاف قابل مشاهده و بررسی است. در واقع این شبکه زنجیرهای از رایانههایی است که درستی تراکنشهای صورت گرفته بین کاربر اول و کاربر دوم را بررسی و تایید میکنند و پس از تایید آن، اطلاعات تراکنش به بلاکچین اضافه میشود.
کاربردهای بلاکچین
-
انجام پرداختهای بینالمللی
انتقال پول در سطح بینالمللی با سیستم بانکداری سنتی، دردسرساز است. به دلیل وجود شبکه پیچیدهای از واسطهها، استفاده از سیستم بانکی سنتی، گران و به کندی انجام میشود. ارزهای دیجیتال و بلاکچین، این واسطه ها را از بین میبرند و انتقال سریع و آسانی در سرتاسر جهان تامین میکنند. بسیاری از پروژههای بلاکچینی از این فناوری برای ایجاد بستری در جهت انجام تراکنشهای ارزان و تقریبا سریع و فوری، استفاده میکنند. اگرچه گاهی اوقات برخی از ویژگیهای اصلی بلاک چین مثل غیرمتمرکز بودن در آنها نادیده گرفته میشود.
-
بازی های ویدئویی
صنعت بازیهای ویدئویی، یکی از صنایع بزرگ در حوزه تفریح و سرگرمی دنیاست که میتواند از بلاکچین، استفادهی زیادی کند. در بیشتر بازیهای کامپیوتری، کاربران مجبورند که قوانین توسعهدهندگان بازی را پذیرفته و اجرا کنند و از بستر مشخص شده توسط آنها استفاده کنند. امکان اعمال تغییر و توسعه نیز در بسیاری از آنها برای کاربران وجود ندارد. بلاکچین میتواند در زمینه تمرکززدایی از مالکیت، مدیریت و نگهداری بازیها مفید باشد.
-
امور خیریه
سازمانهای خیریه اغلب با محدودیتهایی در نحوه پذیرش وجوه خیریه روبهرو هستند. مهمتر از آن، ردیابی دقیق مقصد نهایی وجوه اهدا شده از این سازمان ها دشوار است. همین موضوع باعث میشود بسیاری از افراد از این سازمانها حمایت نکنند. «رمزنگاری بشردوستانه» (Crypto-philanthropy) در تلاش برای استفاده از بلاک چین برای دور زدن این محدودیتها است. این حوزه با تکیه بر فناوری بلاک چین به دنبال شفافیت بیشتر، مشارکت جهانی و کاهش هزینهها است.
تفاوت بلاکچین با بیت کوین
هدف از بلاکچین، فراهم آوردن بستری است که اطلاعات دیجیتالی ضبط و توزیع شوند، اما ویرایش و دستکاری نشوند. دقت کنید که بلاک چین همان بیت کوین نیست. بیت کوین تنها یکی از برنامههای بی شماری است که بر روی بلاک چین ساخته شده است. بیت کوین در حال حاضر بدون شک محبوبترین پروژه بلاک چین است، اما فناوری بلاک چین میتواند فراتر از بیت کوین عمل کند. در کلامی دیگر میتوان گفت که این فناوری برای بیت کوین مثل اینترنت برای گوگل است.
آیا ممکن است اثبات کار در بلاک چین توسط هکرها انجام شود؟
در تئوری، ممکن است هکر بتواند از حق اکثریت که به آن حمله ۵۱ درصدی (%۵۱ attack) گفته میشود، برای دستکاری بلاکها استفاده کند. این حمله چگونه اتفاق می افتد؟
فرض کنید که که ۵ میلیون کامپیوتر در شبکه بیت کوین وجود دارد. برای دستیابی به اکثریت در شبکه، یک هکر باید حداقل ۲.۵ میلیون از آن کامپیوترها را کنترل کند. با انجام این کار، یک هکر یا گروهی از هکرها میتوانند در روند ثبت معاملات جدید دخالت کنند. آنها میتوانند معاملهای را انجام دهند و سپس همان معامله را دستکاری کنند؛ به گونهای که به نظر میرسد ارز دیجیتالی که قبلاً برای شخص دیگری ارسال کردند، هنوز وجود دارد. این آسیبپذیری که به دو بار خرج کردن یا خرج کردن مضاعف معروف است، معادل جعل دیجیتالی است و باعث میشود کاربران بتوانند بیت کوینهای خود را بیش از یکبار خرج کنند.
در ادامه …
بخش دیدگاه های سایت موجوجم پذیرای نظرات، دانش ها و باورهای شما در باره این مقاله خواهد بود.
همچنین میتوانید هر هفته با دنبال کردن بخش مجلات اینترنتی سایت از آخرین مطالب ما بهره مند شوید.