ماد یا مود بازی چیست؟ + انواع مادها
شما هم از مراحل تکراری بازی مورد علاقه تان خسته شدید؟ شاید اصلا به پاک کردن بازی مورد علاقه تان فکر می کنید. اما راه حل تنوع دادن به تجربه بازی کردن در دست ماد بازی ها است.
ماد بازی چیست؟
اصطلاح ماد یا مود مخفف کلمه انگلیسی «Modification» یا همان تغییری است که طرفداران با ذوق بازی ها روی آنها انجام میدهند. آنها بازی را اصلاح یا ویرایش میکنند و ایده خود را روی آن پیاده میکنند.
معمولا اهدافی که از ماد بازی وجود دارد ، بهبود بازی است .
این ویرایش ها و تغییرات در نسخه ی اصلی بازی بسیار متنوع است. مثلا می تواند، تغییر در گرافیک بازی، تغییر در گیم پلی بازی، نوشته ها و صداگذاری بازی و هر بخشی از بازی باشد. که هرکدام از آن مادها نیز انواع مختلفی دارند که برای ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
ویدیو تاریخچه مود
تاریخچه ماد بازی
برای بررسی تاریخچه مادها باید به دههها قبل برگردیم؛ اوایل دهه ۱۹۸۰ که صنعت بازی در حال پیشرفت سریعی بود و بازیهای ویدیویی تفاوتهای عظیمی نسبت به چند سال قبل پیدا کرده بودند. در منابع مختلف، از دو بازی به نامهای تخمهای دایناسور (Dino Eggs) و قلعه ولفنشتاین (Castle Wolfenstein) بهعنوان اولین آثاری یاد میکنند که افرادی در آنها به سراغ تهیه ماد با مفهوم امروزی رفتند. هر دوی این مادها توسط استودیویی به نام Dead Smurf Software تهیه شدند. باتوجهبه اوضاع آن سالهای صنعت بازی و همچنین در دسترس نبودن امکاناتی مثل اینترنت برای عموم مردم، طبیعی بود که این مادها خیلی هم مطرح نشوند.
شما می توانید آیتم های درون تمامی بازی های موبایل خود را با بهترین قیمت از موجوجم خریداری کنید.
شروع اوج گیری ماد بازی ها
همین محبوبیت بالای ولفنشتاین برای سازندگان مادها هم باعث شد یک سال بعد در حالی شاهد انتشار اثر جدید اید سافتور با عنوان Doom باشیم که نهتنها تحولی اساسی در سبک شوتر اول شخص ایجاد کرد، بلکه اتفاقی را رقم زد که تا آن روز کمتر به این وسعت در صنعت بازی دیده بودیم؛ به این شکل که سازندگان بازی بهجای مخفی کردن فایلها از دید کاربران، ازطریق فرمتی به نام WAD (مخفف ?Where’s All the Data یا همه آن اطلاعات کجا هستند؟) دست به نوآوری جالبی زدند و کاری کردند که علاقمندان بتوانند با خیال راحت به جزئیات مختلف فایلها و بخشهای متنوع بازی دسترسی داشته باشند و به سراغ ایجاد تغییرات دلخواه در آنها بروند.
به این ترتیب هر کسی میتوانست با کمی دانش در مورد این کارها، دست به تغییر و تعویض مراحل، دشمنان، سلاحها، موسیقی، افکتهای صوتی و… بزند و خیلی زود دنیای بازی پُر از نمونههای متنوعی از مادهای Doom شد که بعضی از آنها لایههای جدیدی از گیمپلی و گرافیک را به بازی اضافه میکردند و بعضی دیگر هم باعث تبدیل شدن این اثر به یک بازی کاملاً متفاوت میشدند.
جان کارمک، برنامهنویس ارشد اید سافتور و طراح موتورهای این استودیو، سالها بعد در مورد مادهای Doom گفت:
هنوز هم لحظهای که برای اولینبار ماد جنگ ستارگان (Star Wars) را دیدم، به یاد دارم و اینکه یک نفر توانسته بود چیزی مثل ستاره مرگ (Death Star) را درون بازی ما قرار دهد، واقعاً حیرتانگیز بود. آن روزها از دیدن دستاوردهایی که با مادهای Doom داشتیم، احساس افتخار میکردم و به این نتیجه رسیده بودم که با طراحی آثاری که میتوانند مثل یک بوم نقاشی برای خلق ایدههای سایر افراد به کار روند، در مسیر کاملاً درستی قدم گذاشتهایم.
انواع ماد بازی
مادها از همان سالهای اول، به گروههای مختلفی تقسیم میشدند و به تدریج با محبوبتر شدن این بخش از صنعت بازی، شاهد تنوع بیشتری هم در مادسازی بودیم.
ماد های کامل
ماد کامل همانطور که ممکن است از نام آن حدس زده باشید نوعی ماد است که بازی را به صورت کامل تغییر می دهد. در واقع در اکثریت مادهای زیرمجموعه ی آن تغییرات به نحوی می باشد که تحت عنوان یک نسخه ی مجزا و مستقل انتشار داده می شود. در این مادها تمامی جزئیات از گرافیک تا گیم پلی و حتی سناریوی بازی نیز تغییر پیدا کرده و به نحوی یک کپی برداری متفاوت از یک بازی است. از عناوین موفق این ماد می توان به بازی Dota اشاره کرد که یک ماد کامل و متفاوت از بازی Warcraft می باشد که بر خلاف تصور عموم توانست محبوبیت بسیار زیادی را پس از انتشار پیدا کند. یا مثلا بازی کانتر استرایک (Counter-Strike) که در حقیقت مادی برای بازی هف لایف بود. ولی به قدری عملکرد درخشانی داشت که خیلی زود به یک بازی رسمی تبدیل شد.
پیشنهاد می کنیم با “مشکلات بازی سازان ایرانی” بیشتر آشنا شوید.
مادهای ارتقادهنده گیمپلی و رابط کاربری
این دسته از مادها طرفداران بیشماری دارند. خیلی از پی سی گیمرها برای دنبال کردن بازیهای قدیمی و حتی جدید، به سراغ مادهای ارتقادهنده گیمپلی میروند. بعضی از آنها ممکن است تغییراتی برای بهبود بخشهای مختلف گیمپلی و گانپلی ایجاد کنند و لذت انجام بازی را بالاتر ببرند. بعضی دیگر هم به سراغ مواردی مثل رابط کاربری و منوهای بازیها میروند و آنها را بهینهسازی میکنند.
یکی از گروههای مادی که مشتریان زیادی دارند هم با مبحث «وزن» و «گنجایش» در بازیهای نقشآفرینی طرف هستند. به این صورت که مثلاً اگر بازی تنها اجازه حمل ۵۰ کیلوگرم بار یا ۸۰ آیتم مختلف را به بازیکن میدهد. او میتواند به کمک ماد به سراغ افزایش این میزان برود و دیگر نیازی به دور انداختن یا در صندوق قرار دادن بعضی آیتمها برای برداشتن موارد جدید نداشته باشد و بدون دغدغه به تجربه بازی بپردازد.
پیشنهاد می کنیم “بازی سازی در ایران” بیشتر آشنا شوید.
مادهای اضافهکننده شخصیت، مرحله و مأموریت
این مادها به اصل بازی دست نمیزنند و کاری با محتوای اولیه آن ندارند. ولی با اضافه کردن مواردی مثل شخصیتها، مراحل و مأموریتهای جدید، ارزش بازی را افزایش میدهند. کاری میکنند که بازیکن پس از به پایان رساندن ساختهی استودیو، بهجای کنار گذاشتن آن به ادامه ماجراجویی در دنیای بازی بپردازد. در نتیجه این بار تجربهای جدید و متفاوت را پشت سر بگذارد. به عنوان مثال در سری بازی های PES هر ساله توسط واحد های بازی سازی ایرانی بسته های الحاقی تحت لیگ ایران و حتی گزارشگر فارسی به بازی اضافه می شود.
پیشنهاد می کنیم با “مراحل ساخت بازی” بیشتر آشنا شوید!
مادهای تصادفیساز
مادههای تصادفیساز در بازیها، بدون اضافه کردن عنصر جدید، به تنوع بخشهای مختلف بازی اهمیت میدهند. این مادهها میتوانند تغییراتی را از تعداد و موقعیت دشمنان تا آیتمها و سلاحها در بازی ایجاد کنند، و این امر باعث میشود که بازی همیشه جذاب و پر از چالش باقی بماند. به عنوان مثال، اگر شما به تجربهی بازی Dark Souls پرداخته باشید و مکان دقیق دشمنان را حفظ کرده باشید، با استفاده از این مادهها میتوانید تجربهای تازه و متفاوت داشته باشید؛ به طوری که هر بار دشمنان به مکانها و شرایط مختلفی جابهجا شوند، که این امر برای شما به یک چالش جدید تبدیل خواهد شد و تنوع بیشتری به بازی اضافه خواهد کرد.
مادهای مفرح
مادههای مفرح، به گیمپلی، گرافیک و سایر بخشهای بازی هیچ تغییر محتوایی اضافه نمیکنند، اما تنها جهت سرگرمی و طنزی به آنها افزوده میشوند. به عنوان مثال، وارد کردن شخصیت شرک (Shrek) به بازی GTA V یا اضافه کردن قابلیت هدایت بتموبیل در خیابانهای لوس سانتوس، تجربهای متفاوت و خندهدار به بازی اضافه میکند. این نوع مادهها به بازیکنان اجازه میدهند تا از نقشآفرینی در قالب شخصیتهای معروف یا انجام عملیات خندهدار و غیرمنتظره لذت ببرند، حتی اگر این عوامل تأثیری جدی بر جریان اصلی داستان بازی نداشته باشند.
همانطور که خواندید برخی از بازی های معروف در واقع ماد یک نسخه اصلی بوده اند. پس مادسازی گامی بزرگ در صنعت بازیسازی بهحساب میآید. اگر به ساخت بازی علاقه دارید، میتوانید با ساخت ماد شروع کنید!
شاید بد نباشد حالا که صحبت از ماد و بازی سازی است. با “بازی های مستقل” بیشتر آشنا شوید.
سوالات متداول
کدام ماد در ایران پرطرفدار تر است؟
قطعا ماد های مفرح یا اصلاحی در ایران پر طرفدار ترین ها هستند. ماد های مفرح به دلیل جنبه فان آنها و ماد های اصلاحی به دلیل امکان قرار گیری زبان فارسی در بازی.
ماد کدام بازی ها معروف است؟
معروف ترین ماد های ساخته شده مربوط به بازی هایی مانند دوم، GTA و کانتر استرایک است.
هدف از ایجاد ماد ها چیست؟
معمولا اهدافی که از ماد بازی وجود دارد ، بهبود بازی است.